Arabianranta ympäristönä

Arabianrannan asuntoalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000. Rakennusurakka kesti 15 vuotta, ja vuonna 2015 valmistuneessa kaupunginosassa on koti noin 8 000 asukkaalle. Työpaikka siellä oli noin 4 000 ihmiselle. Arabiaranta oli vuoteen 2012 saakka kaupungin merkittävimpiä rakennuskohteita. Suurin osa uusista asuinrakennuksista sijaitsee Vanhankaupunginlahdesta 1980-luvulla vallatulla täyttömaalla. Alueella on suoritettu mittavia maaperän puhdistustoimenpiteitä. Asuinrakennusten perustukset on paalutettu syvälle peruskallioon ja katuverkosto on rakennettu massiivisten teräsbetonikenttien varaan.

Arabianrannan rakentamisessa noudatetaan ns. prosenttitaiteen periaatetta, joka määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävä taidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Taidehankinnat toteutetaan yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun kanssa.

Helmikuun 2006 alusta lähes kaikille Arabianrannan asukkaille toteutettiin ilmainen alueelliseen valokuitukaapeliverkkoon pohjautuva internetyhteys, jonka perusnopeus on 10 Mbit/s asuntoa kohden.

Arabianrannassa sijaitsevat mm. Arabian vanhassa teollisuusrakennuksessa sijaitseva Arabiakeskus jossa kauppojen ja postin lisäksi kirjasto. Arabianranta- Toukola-Vanhakaupunki -kaupunginosayhdistys Artova, Bokvillan, Kauppakeskus Arabia, Annalan puutarha ja huvila-alue, Tekniikan museo sekä useita oppilaitoksia mm. Pop & Jazz Konservatorio, Metropolia sekä ruotsinkieliset Arcada ja Prakticum. Lähialueella toimii myös Kierrätyskeskuksen Kyläsaaren toimipiste. Alueen pohjoisosassa sijaitsevat Helsingin kaupungin syntypaikka Vanhakaupunki ja Vanhankaupungin kosket.

4.08.2023: Arabia135n korttelista nousee Helsinkiin uudenlainen kulttuurin ja designin keskus. Kahviloita, ravintoloita, myymälöitä, näyttelytiloja ja tapahtumia. Tätä kaikkea pitää Arabia135 kortteleineen tulevaisuudessa sisällään, kun entiset Pop & Jazz konservatorion tilat ja Arabian vanha tehdashalli kokevat täydellisen muodonmuutoksen.

Arabia135-kortteli sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Toukolassa Hämeentiellä. Arabianranta on suosittu asuinalue Helsingissä, ja Arabian alueella on erityinen maine suomalaisen designin ja muotoilun kotina.