Arabianranta ympäristönä


Arabianrannan asuntoalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000. Rakennusurakka kesti 15 vuotta, ja vuonna 2015 valmistuneessa kaupunginosassa on koti noin 8 000 asukkaalle. Työpaikka siellä oli noin 4 000 ihmiselle. Arabiaranta oli vuoteen 2012 saakka kaupungin merkittävimpiä rakennuskohteita. Suurin osa uusista asuinrakennuksista sijaitsee Vanhankaupunginlahdesta 1980-luvulla vallatulla täyttömaalla. Alueella on suoritettu mittavia maaperän puhdistustoimenpiteitä. Asuinrakennusten perustukset on paalutettu syvälle peruskallioon ja katuverkosto on rakennettu massiivisten teräsbetonikenttien varaan.

Arabianrannan rakentamisessa noudatetaan ns. prosenttitaiteen periaatetta, joka määrää, että tietty prosenttimäärä rakennuskustannuksista on käytettävä taidehankintoihin ja erilaisiin ympäristötaideteoksiin. Taidehankinnat toteutetaan yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun kanssa.

Helmikuun 2006 alusta lähes kaikille Arabianrannan asukkaille toteutettiin ilmainen alueelliseen valokuitukaapeli-verkkoon pohjautuva internet-yhteys, jonka nopeus on 10 Mbit/s asuntoa kohden.

Arabianrannassa sijaitsevat mm. Arabian vanhassa teollisuusrakennuksessa sijaitseva Arabiakeskus,   Arabian asukastalot Kääntöpaikka ja Bokvillan, Kauppakeskus Arabia, Annalan puutarha ja huvila-alue sekä useita oppilaitoksia.  Alueen pohjoisosassa sijaitsevat Helsingin kaupungin syntypaikka Vanhakaupunki ja Vanhankaupungin kosket.

Arabianrannan asukastoiminta

Arabianasukastalot.fi

Arabianrannan alueen hoito

arabianpalvelu.fi