Historia

 Monet hienot asiat saavat alkunsa keittiön pöydän ääressä.

Talon idea syntyi, kun neljä naista pohti omien vanhempiensa hoitoa 2000-luvun taitteessa. Oli ollut vaikeata järjestää vanhemmille tyydyttävä asuminen ja hoito. Naiset halusivat ottaa loppuelämänsä omiin käsiinsä ja ratkaista vanhuuden asumisensa ajoissa.

Vierailu tukholmalaiseen Färdknäppenin kollektiivitaloon ratkaisi asian: tätä mekin haluamme, yhteisöllisen talon, jossa keskenään tutut asukkaat tekevät yhdessä ruokaa, asuvat omissa asunnoissaan, mutta jakavat arkensa. Yhteisöllisessä talossa ikääntyvät ihmiset saavat tukea toisistaan ja silti säilyttävät itsenäisyytensä niin pitkään kuin se kotioloissa on ylipäätään mahdollista.

Monet keittiökeskustelut tuottavat hyviä ideoita, mutta poikkeuksellista on, että haavetta aletaan toteuttaa myös käytännössä.

Nämä naiset perustivat Aktiiviset Seniorit yhdistyksen 15.8.2000 ja ryhtyivät etsimään hankkeelle kiintopistettä, tonttia, jolle yhteisöllinen talo rakennettaisiin.

Helsingin kaupunkisuunnittelutoimisto osoitti talolle tontin Arabianrannasta raitiovaunumatkan päässä, keskikaupungin melusta syrjässä, uudella asuinalueella, mutta Helsingin alkuperäisessä sydämessä. Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta teki Loppukirin tontinvarauspäätöksen 9.1.2001.

Asukastalo Loppukiri valmistui Arabiankadun ja Birger Kaipiaisen kadun kulmaan huhtikuussa 2006. Talossa on 58 omistusasuntoa ja runsaasti yhteistiloja. Arkkitehti Kirsti Sivén on suunnitellut rakennuksen. Julkisivun taideteokset, keraamiset sauvat, joihin on kaiverrettu asukkaiden omia ja lainattuja mietelauseita, on suunnitellut taiteilija Pekka Paikkari.